Ajutor de minimis de pana la 500.000€ prin Programul Growth – rezidente pentru varstnici.

Programul Growth- Rezidențe pentru vârstnici este un program guvernamental care oferă susținere financiară pentru construcția sau amenajarea centrelor de rezidență pentru vârstnici. 
În contextul accentuării fenomenului de îmbătrânire demografică, programul Growth urmărește promovarea îmbătrânirii active, îmbunătățirea semnificativă a calității vieții, prevenția izolării, creșterea independenței și asigurarea unor condiții satisfăcătoare de trai pentru cetățenii vârstnici singuri sau dependenți. 
Susținerea financiară constă în oferirea unui ajutor de minimis de până la 500.000 de euro. Ajutorul de minimis reprezintă un sprijin financiar guvernamental acordat unei întreprinderi, indiferent de mărime, al cărei valoare nu va depăși limita setată, pe o perioadă de 3 ani. Beneficiarii prezentei scheme de minimis pot fi atât persoanele juridice de drept privat, cât și organizațiile neguvernamentale, fundațiile și grupurile fiscale. 
Bugetul alocat prin programul Growth pentru perioada 2019-2020 este de aproximativ 4 mld. lei. Aproximativ 2000 de societăți pot beneficia astfel de finanțare nerambursabilă. Cheltuielile eligibile pentru acordarea ajutorului sunt atât cheltuielile necesare pentru investiția de baza (construcții și instalații; echiparea și amenajarea rezidenței), cât și cheltuielile necesare pentru asigurarea utilităților necesare (alimentare cu apă, gaze naturale, energie electrică etc.). 
Pentru obținerea de fonduri nerambursabile, centrul rezidențial ce urmează a fi finanțat trebuie să îndeplinească  următoarele condiții:
  • să asigure 25 mp/persoană și condiții de cazare atât pentru persoanele singure cât și pentru grupurile de 2 sau 3 persoane;
  • să asigure, în caz de nevoie, personal însoțitor pentru persoanele vârstnice cu probleme de sănătate;
  • să asigure spațiul și echipamentul necesar personalului medical;
  • în ce privește clădirile, acestea pot fi atât clădiri noi, cât și clădiri existente;
  • în lipsa unui lift care să ușureze deplasarea locatarilor/personalului, centrul rezidențial va avea maxim 1 etaj;
  • să asigure spații de recreere proprii sau în apropiere, dar nu la mai mult de 250 m de la rezidență;
Mai mult decât atât, beneficiarii finanțării sunt obligați să asigure hrană, pe bază de meniuri prestabilite/aprobate de CNSP, și locuri persoanelor imobilizate la pat (4% din totalul locurilor). Serviciile și condițiile oferite de centrul rezidențial persoanelor vârstnice, fie gratuit sau contra cost, vor îndeplini standardele unor hoteluri de 4 stele.
Susținerea financiară oferită prin programul Growth – Rezidențe pentru vârstnici se va acorda la terminarea lucrărilor, după obținerea autorizației de funcționare provizorie, în procent de până la 100%, în funcție de localizarea centrului rezidențial. Astfel, în funcție de nivelul de dezvoltare regională al județului de care aparține centrul rezidențial, susținerea financiară poate fi de 50% (primele 10 județe), 70% (următoarele 10 județe) sau de până la 100% (ultimele 20 de județe).
După obținerea finanțării prin intermediul programului Growth – Rezidențe pentru vârstnici, destinația acesteia va fi menținută cel puțin 10 ani din momentul obținerii acordului de finanțare. În caz contrar, investitorul va rambursa suma obținută.
Schema de ajutor de minimis se derulează până la sfârșitul anului prezent, mai exact până în 31.12.2020, cu posibilitatea de prelungire, în funcție de reglementările europene. Inițiatorul și administratorul prezentei scheme de minimis este Comisia Națională de Strategie şi Prognoză.
Pentru a facilita procesul de accesare pentru finantare nerambursabilă, oferită prin programul Growth – rezidențe pentru vârstnici, se recomandă începerea unei colaborări cu o firmă de consultanță.
Pentru mai multe detalii, accesați: odasglobalconsulting.net/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Apel de proiect – Electrificare finantata prin Granturi Norvegiene – ODAS Global Consulting

Modul in care un consultant de afaceri va poate ajuta afacerea

Tot ceea ce trebuie să știi despre fondurile de investiții