Despre Banca Centrala Europeana

Banca Centrala Europeana are ca obiectiv gestionarea monedei euro, asigurandu-se ca preturile raman stabile si directioneaza atat politica economica cat si cea monetara la nivel de Uniunea Europeana.

Banca Centrala Europeana este formata dintr-un presedinte, un vicepresedinte, impreuna cu guvernantii bancilor nationale din fiecare tara membra. Banca a fost creata in 1998, iar sediul central este in Frankfurt, Germania.

BCE are urmatoarele functii:

- Banca stabileste rata dobanzilor pe care o acorda tuturor bancilor comerciale din zona euro, astfel incat ele controleaza ofertele de creditare, economisire, administrare si ulterior inflatia aplicata.
 - Gestioneaza rezerva valutelor care exista in zona euro. De asemenea, echilibreaza cursurile de schimb valutar, pentru cumpararea si vanzarea monedei euro
- Asigura supravegherea de catre autoritatile nationale impreuna cu institutiile si pietele financiare pentru o functionare corecta a sistemelor de plati
- Asigura siguranta si soliditatea sistemului bancar European
- Autorizeaza producerea de bancnote euro cu valori diferite, pentru toate tarile din zona euro
- Accentueaza tendintele preturilor si evalueaza riscurile pentru stabilitatea preturilor

Presedintele BCE reprezinta banca la reuniunile internationale si la nivel inalt ale UE. Are 3 organe de decizie, acestea sunt urmatoarele:

1. Consiliul de conducere: este principalul organism decizional. Este format din Comitetul Executiv si guvernantii bancilor nationale ale statelor membre.
2. Comitetul executiv: gestioneaza operatiunile zilnice a Bancii Centrale Europene. Este format din presedinte, vicepresedinte si 4 membri numiti de liderii tarilor din zona euro. Mandatul este de 8 ani.
3. Consiliul general: functia sa este de consultare si coordonare.
BCE lucreaza cu bancile nationale din toate tarile UE. Impreuna formeaza Sistemul european al bancilor.
BCE directioneaza cooperarea bancilor centrale din zona euro, denumit si Eurosistemul.

Lucrarile desfasurate de aceste organe de conducere sunt urmatoarele:

1. Consiliul guvernator: este responsabil de evaluarea evolutiilor economice si monetare, totodata consiliul guvernator defineste si politica monetara a zonei euro, in plus, stabileste ratele dobanzii la care bancile comerciale se imprumuta de la Banca Centrala Europeana.
2. Comitetul executiv: responsabil pentru aplicarea politicii monetare, gestionarea a tot ceea ce are legatura cu operatiunile cotidiene, pregateste sedintele Consiliului guvernator si exercita competentele delegate de Consiliul guvernator.
3. Consiliul general: contribuie la lucrarile de consultare si coordonare pentru pregatirea intrarii in euro a tarilor care doresc sa adereze in EU.

Prin urmare, Banca Centrala Europeana se concentreaza pe politica economica, astfel ca fondurile europene intra si ele in sistem, lucru pe care fiecare banca il poate investiga pentru a vedea cat de mult finantari disponibile sunt in tarile partenere UE. Daca sunteti interesat, puteti colabora cu o firma de consultanta fonduri europene. In acest fel, veti putea sti daca Banca Centrala Europeana va poate ajuta sau nu pentru a atinge obiectivele profesionale.

Consultanta fonduri europene reprezinta o modalitate ideala de atragere de fonduri europene nerambursabile.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Programul de crestere a gradului de acoperire cu servicii sociale

Programul de investitii in abatoare montane

Cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale - ODAS Global Consulting