Consiliul Europei


 

Consiliul Europei este o organizație interguvernamentală care reunește 47 de state europene. Sediul Consiliului se află în Franța, în orașul Strasbourg. Acesta a fost fondat la data de 5 mai 1949, prin Tratatul de la Londra, când a fost adoptat Statutul Consiliului Europei. Acesta stipulează următorul lucru:

"Scopul Consiliului Europei este de a realiza o mai mare unitate între membrii săi pentru salvgardarea şi realizarea idealurilor şi principiilor care sunt moştenirea lor comuna şi pentru facilitarea progresului lor economic şi social."

Idealurile și principiile acestui organ sunt fundamentate prin doi piloni: pe de o parte, drepturile omului, iar pe de altă parte, democrația și statul de drept. La summitul de la Varșovia din 2005, la care au participat șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre, orientarea Consiliului Europei către aceste fundamente a fost reafirmat.

 

Măsurile stipulate în Tratatul de la Londra pentru atingerea obiectivelor Consiliului sunt:

- Examinarea chestiunilor de interes comun, precum monitorizarea fondurilor europene (de altfel, arie de competență a firmelor de consultanță pe fonduri europene);

- Atingerea consensului și adoptarea de măsuri comune pe teme de interes, precum cele din domeniul economic, social, cultural, științific, legal și administrativ;

- Apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

 

Structura instituțională a Consiliului Europei conține anumite elemente clasice, asemănătoare cu cele ale unor structuri guvernamentale.

·         Comitetul Miniștrilor este un organ interguvernamental permanent, care prezidează activitatea Consiliului și care susține ședințe săptămânale cu supleanții ministeriali permanenți. Există și ședințe la care participă miniștrii de externe ai statelor membre, iar acestea au loc anual sau odată la șase luni.

 

·         Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost fondată în 1959, pentru a asigura respectarea prevederilor din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. CEDO se ocupă de un număr mare de cazuri, iar executarea sentințelor emise de CEDO este foarte vizibilă. Prin urmare, CEDO este cel mai cunoscut organ al Consiliului Europei.

 

 

·         Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este formată din senatori delegați de către parlamentele statelor membre și se întrunește pentru sesiuni plenare de patru ori pe an. Aceasta trimite sugestii și recomandări către Comitetul Miniștrilor și cere informații și explicații aceluiași organ. Președinții Adunării Parlamentare și Comitetului Miniștrilor apar regulat în fața instituțiilor Uniunii Europene pentru a raporta activitatea pe care au depus-o.

 

·         În 1994 a avut loc prima întrunire în forma actuală a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, care reprezintă autorități locale și regionale din statele membre. Colaborarea cu societatea civilă și cu ONG-uri (prin urmare, cu cetățenii statelor membre) este una dintre responsabilitățile acestui organ.

 

·         Secretarul General al Consiliului Europei are sarcina de a asigura funcționarea uzuală a structurilor oficiale ale Consiliului, iar în cazul în care Comitetul Miniștrilor este de acord, poate primi și sarcina de a reprezenta Consiliul Europei în fața unor terțe instituții sau state.

 

Pentru a atinge obiectivele propuse, au fost create multiple mecanisme pentru monitorizare, care asigură independența structurilor oficiale și care impun obligativitatea raportării regulate a activității. Multe dintre aceste mecanisme au fost adoptate de comun acord, dar există unele care au avut doar sprijin parțial, precum cele împotriva corupției.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Programul de crestere a gradului de acoperire cu servicii sociale

Programul de investitii in abatoare montane

Cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale - ODAS Global Consulting