Curtea Europeana de Conturi

 

Curtea Europeană de Conturi are responsabilitatea de a se asigura că fondurile Uniunii Europene sunt colectate și distribuite corespunzător, astfel contribuind la îmbunătățirea gestiunii financiare din cadrul Uniunii Europene. Aceasta este compusă din câte un membru din fiecare stat membru UE. A fost înființată în anul 1977, iar sediul acesteia se află în Luxemburg.

Curtea Europeană de Conturi acționează ca un auditor extern și independent al Uniunii Europene, iar în acest fel asigură că interesele tuturor contribuabililor din Europa sunt apărate. Aceasta nu are atribuții legislative sau decizionale, dar contribuie la o mai bună bugetare a fondurilor de către Comisia Europeană, raportând asupra acestei activități.

 

Printre atribuțiile CEC se numără:

- Auditul încasărilor și cheltuielilor Uniunii Europene, pentru a verifica dacă întrebuințările, profitabilitatea și înregistrările contabile sunt înscrise corecte.

- Supervizarea oricărei persoane sau organizații care operează cu fonduri europene ale Uniunii Europene; acest lucru este realizat prin controale la fața locului asupra  instituțiilor europene, asupra Comisiei Europene și asupra oricărui stat, membru UE sau nu, care beneficiază de fonduri ale Uniunii Europene;

- Compunerea unor concluzii și sugestii, în cadrul rapoartelor de audit, adresate Comisiei Europene sau structurilor guvernamentale;

- Informarea Oficiului European de Luptă Antifraudă, în cazul în care apar suspiciuni de fraudă, corupție sau alte activități ilegale;

- Compunerea unui raport anual adresat Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene; raportul respectiv este utilizat pentru a analiza și a aproba bugetul UE propus de Comisia Europeană;

- Oferirea unor observații acreditate asupra managementului financiar și a responsabilității funcționarilor, tuturor forurilor decizionale din Uniunea Europeană.

- Publicarea unor analize asupra legislației propuse în domeniul financiar, precum și publicarea altor tipuri de documente (luări de poziție, studii, publicații specifice etc.) cu subiecte legate de finanțe.

 

Pentru a asigura eficiența acesteia, Curtea Europeană de Conturi este independentă de alte instituții ale Uniunii Europene. Din acest motiv, are libertatea de a alege ce să supună auditului, când să realizeze acest lucru și în ce mod să prezinte rezultatele auditului.

Activitatea CEC este adesea concentrată asupra Comisiei Europene, pentru că instituția respectivă este responsabilă să stabilească bugetul Uniunii Europene. CEC colaborează de asemenea cu autoritățile fiscale din fiecare stat care beneficiază de fonduri ale Uniunii Europene.

Membrii CEC (câte unul din fiecare stat membru UE) sunt numiți de către Consiliul Uniunii Europene, în urma consultărilor cu Parlamentul European, având mandate de câte șase ani care pot fi reînnoite. Membrii desemnează un președinte al instituției, pe mandat de trei ani, care este reînnoibil.

 

Printre tipurile de audit pe care CEC le poate întreprinde se numără:

- Audit financiar, prin care se verifică dacă situațiile financiare și înregistrările financiar-contabile reflectă realitatea; sunt investigate și fluxurile de trezorerie din fiecare an;

- Audit de conformitate, prin care se verifică dacă tranzacțiile financiare se încadrează în normele în vigoare;

- Audit de performanță, prin care se verifică dacă fondurile întrebuințate in cadrul UE sunt folosite pentru a atinge obiectivele stabilite cu minimul de resurse necesare (dacă este satisfăcut principiul economiei de resurse).

Curtea Europeană de Conturi este divizată în diferite grupuri de audit, care sunt responsabile cu pregătirea rapoartelor ce vor fi aprobate de membrii CEC și vor fi, ulterior, publicate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Programul de crestere a gradului de acoperire cu servicii sociale

Programul de investitii in abatoare montane

Cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale - ODAS Global Consulting